T K

Alternatif Bank A.Ş. - Dijital Belge Onay Projesi

Proje İçeriği

Alternatif Bank olarak danışman bankacılık anlayışımız ile özellikle son 2 yıldır bütünsel dijital dönüşüm yaklaşımı ile içte dışta tüm süreçlerimizde yenilikçi yaklaşımlarla müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırıcı, çeşitli projeler hayata geçirmekteyiz. Bu yaklaşımla gerçekleştirdiğimiz projelerimizden biri de dijital kanallarımızdan dijital belge onayı projemiz. Bu proje ile bankacılık ürün ve süreçlerinin gerek duyduğu yoğun sözleşme ve form ihtiyaçları dijital ortama taşınarak, Okudum-Anladım yapısı ile Mesafeli Satış Yönetmeliği’ne uygun olarak onaylanması ve müşterilerimizin şubelerimize gelmeden işlemleri yapabilmeleri mümkün hale gelmiş oldu. Özellikle pandemi döneminde daha da ön plana çıkan uzaktan işlem ihtiyaçları ile hızlı, kolay, güvenli şekilde süreçlerin tamamlanması mümkün hale getirildi. Bu kapsamdaki müşteri belge ve sözleşmeleri Alternext (Şube uygulamamız) üzerinden müşterilerimizin onayına gönderilebilmekte, onayı müşterinin dijital kanallarında geliştirilen modüle düşürülmekte ve güvenli otantike kanallar üzerinden müşterinin onaylaması sağlanmaktadır. Onaya gönderilen belgeler müşterinin dijital kanallarında “onay işlemleri” menüsü altında görüntülenip, onay verilir. Müşteri istediğinde geçmiş onayladığı dokümanları bu menü altından görüntüleyebilir. Bu sayede kağıtsız, ıslak imzasız, hızlı ve güvenli bir şekilde müşterilerimiz gerekli dokümanlarını imzalayarak bankacılık işlemlerini kolaylıkla tamamlayabilmektedir. Proje hayata geçerken öncelikli olarak belirlenen 11 belge dijital onaya eklenmiştir. Proje 2 ay gibi kısa bir sürede tasarlanıp tamamlanarak ödüllü omnichannel altyapımız üzerinde mobil ve internet bankacılık kanallarımızda aynı anda aynı deneyimle hayata geçirilmiştir.


Projenin Amacı

esra.beyzadeoglu@alternatifbank.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Bankamız dijital kanallarımızdan belge onay projemiz ile uçtan uca dijitalleşmekte olan süreçlerimize bir yenisini daha eklemiştir. Yeni çalışma modellerinin önemli bir parçası ve bütünleyicisi olarak düşünülen bu altyapı öncüsü proje ile olası tüm süreçlerin ürün satışlarının mevzuata uygun şekilde hayata geçirilmesi mümkün olacaktır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projemizi Bankamız için yenilikçi kılan en önemli özellik kendi kurumumuzun yerli kaynakları ile geliştirilen son teknolojilere sahip omnichannel uygulama geliştirme framework’umuz Alternext ve BPM altyapımız Alterflow kullanılarak yazılmış olması, her cihazda ve ortamda çalışabilen bir teknolojiye sahip olması sayesinde şube bağımlılığından kurtulunması ve verimli geliştirme ortamları sağlanması sayesinde temelde deneyim açısından uçtan uca dijital olmasıdır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Bütünsel dijital dönüşüm yolculuğumuzun her adımında olduğu gibi bu projede de, Alternatif Bank’ın %100 sermayedarı olan Katar’ın ilk özel bankası The Commercial Bank üst yönetimi ve Alternatif Bank üst yönetiminin projeye verdikleri destek ile projenin kısa sürede hayata geçmesine katkı sağlanmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Şubeler, Operasyon, İş Kolları Satış ve Pazarlama, Süreç Yönetimi ve Dijital Bankacılık olmak üzere bankamızda birçok bölüme fayda sağlamıştır. Bunların ötesinde müşterilerimize sağladığımız deneyim ve faydayı önemsemekteyiz.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Pandemi ile çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlıklarına katkı başta olmak üzere, projenin en büyük faydası farklılıkla yürütülmesi gereken acil/öncelikli işlemlerin farklılık kaydı yaratma gereksinimi yaratmadan o an çözülebilmesidir. Ek olarak kanal penetrasyonunu artırmaktadır. Dijital olarak onaylanan belgeler istenirse müşterilerimize çıktı halinde de verilebilmektedir. Ancak çıktı istenmediği durumda kağıt israfının önüne geçilmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemizde 7 kişi aktif görev almıştır. Diğer bölüm çalışanlarından da destek ve bilgi alışverişi sağlanmıştır. Projede aktif görev alan IT ekiplerimiz; BT Portföy ve Program Yönetimi, Müşteri ve CRM Uygulama Geliştirme, Dijital Bankacılık Uygulama Geliştirme, Altyapı ve Sistem İşletim / Network Yönetimi, BT Bilgi Güvenliği


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Proje geliştirmesi uçtan uca Alternatif Bank çalışanları tarafından gerçekleştirilmiştir.